10 NEJČASTĚJŠÍCH ONEMOCNĚNÍ U KOČEK

Část 1.

Členové týmu prvního zcela online zdravotního a úrazového pojištění psů a koček u nás PetExpert sestavili na základě analýzy interních údajů, průzkumu a pojistných plnění a ve spolupráci s uznávanou expertkou na kočičí medicínu a vedoucí týmu první specializované „Cat friendly clinic“ Veterinární kliniky v ČR MVDr. Martinou Načeradskou, seznam deseti nejčastějších onemocnění u koček a jejich příznaků. Na co si tedy dávat pozor u vašeho kočičího miláčka a v případě onemocnění umožnit nejrychlejší a nejefektivnější zaléčení zvířecího pacienta?

Blechy a klíšťata

Pokud vaše kočka chodí ven, hrozí jí riziko napadení zevními parazity, jako jsou například klíšťata či blechy. Silné zablešení může u malých koťat způsobit i anémii – blechy sají krev. U dospělých koček je problémem hlavně alergie na bleší kousnutí, konkrétně bleší sliny (FAD), což způsobuje výraznou svědivost. Kočka se drbe, častěji se myje, poškubává kůží na těle, a pokud se problém neřeší, může se rozvinout i sekundární zánět kůže. U alergických koček ale nemusíme najít žádné blechy, takže to, že kočka žádné blechy nemá, není směrodatné. K projevům alergie totiž stačí kousnutí i od jedné blechy.

Pokud kočka chodí ven a není ošetřena proti klíšťatům, může jich domů přinést i několik desítek. Není pravda, že by klíšťata napadala kočky méně často než psy. Spíše naopak, když kočka loví a proplétá se různým křovím a vysokou trávou, tak prochází místy, kde je zvýšený výskyt klíšťat a určitě si nějaká odnese.

TraumaPet Ag DOPORUČUJE!!!

TraumaPet protect spray Ag
NOVÝ ČISTĚ PŘÍRODNÍ PRODUKT PROTI PARAZITŮM, BLECHÁM A KLÍŠŤATŮM

TraumaPet shampoo Ag – ŠAMPON SE STŘÍBREM A UNIKÁTNÍ KOMBINACÍ PŘÍRODNÍCH LÁTEK PROTI BLECHÁM, KLÍŠŤATŮM A KOMÁRŮM.


Urologické problémy

Kočky jsou velmi náchylné na stres. Nejsou našemu způsobu života tak přizpůsobené jako psi. Pokud žijí v nevhodném prostředí, mají nedostatek podnětů, ve špatných vztazích s majitelem nebo s ostatními kočkami v domácnosti, má to zásadní vliv na jejich zdraví. Jedním z nejčastějších projevů jsou pak potíže s močovými cestami. Nejčastějšími projevy jsou močení mimo kočičí záchod, naříkání při močení, dysurie nebo přítomnost krve v moči (hematurie). V některých případech může být pozorována přítomnost krystalků v moči, ale jejich přítomnost nemusí být nutně příznakem onemocnění.

Může být důsledkem změny pH např. při močové infekci, případně i v důsledku vyšetření moči, která nebyla čerstvá. Pokud se stav neřeší dostatečně včas, může se stát, že kočka, nejčastěji kocour přestane močit úplně, trpí tzv. obstrukcí močových cest.  Název FeLUTD vychází z anglického „feline low urinary tract disorders“. Dříve se myslelo, že hlavní příčinou jsou infekce, ale studie z posledních let ukazují, že se často jedná o zánět vyvolaný stresem a je třeba tzv. multimodální přístup k řešení. Je třeba změnit prostředí, vyřešit příčinu vyvolávající stres a mimo jiné přimět kočku i více pít.

Z mnoha diskutovaných příčin vzniku problémů dolních cest močových u koček se nakonec jako neprůkazné ukázaly vysoký obsah popelovin, hořčíku a bílkovin v potravě či kastrace. Váš kočičí kamarád s močovými problémy by měl být vyšetřen veterinárním lékařem co nejdříve, protože pokud bude obstrukce močových cest trvat déle než 24 hodin, může dojít k trvalému poškození ledvin.


Onemocnění horních cest dýchacích 

Onemocnění horních cest dýchacích jsou nejčastější hlavně u mladých koček a koťat z velkých chovů či útulků, kde se kapénkové infekce snadno šíří. Nejčastější klinické příznaky jsou výtok z nosu, kýchání, problémy s dýcháním a někdy i zánět spojivek. Jedná se o syndrom vyvolávaný celou řadou rozdílných infekčních původců, kteří se pomnoží na sliznici nosu, dutiny ústní či oční spojivce. Na rozvoji těchto klinických příznaků se účastní hlavně bakterie (chlamydie, mykoplasmy a bakterie přirozeně se vyskytující v horních cestách dýchacích) a viry (herpesvirus, kalicivirus a další).

Onemocnění horních cest dýchacích u koček se nevyplácí podceňovat, protože některé bakteriální infekce mohou být přenosné i na člověka jako např. mykoplasmy či chlamydie. Neřešený zánět horních cest dýchacích vyvolaný mykoplazmaty může snadno přejít v bronchopneumonii, která se ale může projevovat přesně jako kočičí astma a prokázat lze pak pouze vyšetřením a výplachem plic v anestezii. Neřešená herpesvirová infekce horních cest dýchacích může způsobit těžkou chronickou rhinitidu, která může vést k trvalému poškození nosních konch.

Selhání ledvin

Ledviny jsou jedním z nejdůležitějších orgánů těla, podílí se na udržování homeostázy v těle. Obzvláště důležitou roli hrají při ovlivňování krevního tlaku. Vysoký krevní tlak může být však jak následek, tak i příčina ledvinového selhávání. Další důležitou rolí je vylučování toxických látek z těla. Pokud ledviny nefungují, dochází v podstatě k „otravě organismu“ díky tomu, že se nevylučují odpadní látky, které způsobují to, že je kočce špatně, zvrací a může mít i neurologické příznaky. Další důležitou funkcí ledvin je produkce erytropoetinu, což je hormon, který stimuluje kostní dřeň k tvorbě červených krvinek. Při chronickém selhávání ledvin kočky často trpí anemií, což je nedostatek červených krvinek.

Kočky jsou také velmi citlivé na toxické látky, protože jejich játra nemají tak účinné možnosti jak neutralizovat toxické látky ve srovnání s námi lidmi nebo psy. Některé látky nebo květiny tak u nich mohou způsobit akutní ledvinové selhání díky toxickému poškození ledvin. Typickým příkladem je např. lilie nebo orchidej, kdy kočce stačí i jedno kousnutí do listu k vyvolání těžké otravy.

Klinické příznaky nejsou obvykle specifické. Prvním náznakem může být ztráta hmotnosti a zvýšený příjem tekutin a častější močení, když ledviny postupně začínají ztrácet koncentrační schopnost, kočka postupně vymočí to, co vypije. V pozdějších stádiích mohou kočky zvracet, mít průjem, afty v tlamě, jsou apatické, nemají chuť k jídlu. V terminálním stádiu se pak objevuje tzv. uremický zápach z tlamy.

Pokračování článku 16.9.2021

Zdroj: https://www.opojisteni.cz/